NI ILE/ DAHEIM

residentie en voorstelling

Hoe kunnen wij samen een thuis creëren?

Tijdens de tweede residentie bij 2truvenhoog zetten Kathrin en Jörgen het onderzoek van 2023 voort. Deze bezoeken zij verschillende peuterspeelzalen. Met de vraag: “Hoe kunnen wij samen een thuis creëren?” in interactie met de kleuterklas. Zonder worden, met veel dans en live muziek bouwen zij samen met de kinderen een thuis waarin iedereen zich welkom voelt. 

Dit onderzoek wordt zaterdag 6 april en zondag 7 april tijdens het 2turvenhoog Festival in Almere gepresenteerd.

Credit

Choreografie/ dans: Kathrin Gramelsberger

Muziek/ spoken word: Jörgen Gario

Dit project wordt geproduceerd door Bühnenbiest en ondersteund door 2turvenhoog.



LIJF

Wanneer is jouw grens bereikt? En wat vertellen wij onze kinderen hierover? Jij bent een jongen en jij een meisje dus je hoort …….En wat is vrouwelijk en wat is mannelijk? Dat zijn de vraagstukken in de dialoogvoorstelling Lijf. Er zijn veel verwachtingen over gendernormen in onze maatschappij, maar hoe vrij voel jij je hierdoor in je eigen lijf? In dit duet kijken wij naar tegenstellingen en verwachtingen en gaan daarover in gesprek met het jonge publiek.

Choreografie: Kathrin Gramelsberger

Dans: Feadan McCall, Linar Ogenia

Dramaturgie: Wies Bloemen        

Dit project wordt geproduceerd door danstheater Aya en gechoreografeerd door Bühnenbiest.



OYA KRIATURA RAZU

OYA KRIATURA RAZU is een voorstelling (10-12 jaar) met live muziek, dans en woordkunst die in november 2022 op scholen op Curacao heeft getoerd. De voorstelling heeft in totaal 11 keer in verschillende basisscholen op het eiland gespeeld. In oktober 2023 is de tweede toer van OYA KRIATURA RAZU gepland. Dit keer zullen er 12 voorstellingen op 6 verschillende scholen worden gespeeld. 

Het verhaal is gebaseerd op de Nederlandse voorstelling OYA WOEST WEZEN en geïnspireerd door de rijke West Afrikaanse Yoruba cultuur die over de hele wereld wordt gevierd. Een eigentijdse legende die het jonge publiek uitnodigt om mee te dansen, zingen en rijmen. 

In de voorstelling maak je kennis met de Nigeriaans Duitse Abiola en de Curaçaose Akin. Beide kids hebben een belangrijke vraag “waarom moet altijs alles veranderen?”. Op zoek naar het antwoord vragen Abiola en Akin de Orisha om hulp. 

OYA KRIATURA RAZU is een cultureel uitwisselingsproject geproduceerd door stichting Bühnenbiest. Dit project word gesteund door kunstenaar Tirzo Martha en zijn kunstvooropleiding Instituto Buena Bista. Zij verzorgen ons met repetities ruimte, technische benodigdheden advies en alle belangrijke contacten op het eiland. Priscilla Boyce en Reginald Römer van het DOS zorgen ervoor dat zoveel mogelijk schoolkinderen OYA KRIATURA RAZU kunnen zien. Masha Dank! 

Credits

Kathrin Gramelsberger – concept, dans, spel

Sjaan Flikweert – tekst, dans, spel

Tshepho Seshaba Moruakgamo – muziek, spel



TINTEN

TINTEN (11+) is een kleine en intieme dialoogvoorstelling in de klas rondom de belevenissen van een danser van kleur. Hoe voelt het op dit moment om in Nederland te leven? In TINTEN wordt het persoonlijke verhaal van de danser verweven met informatie over institutioneel racisme. Een belangrijk onderdeel van de voorstelling is het gesprek tussen de danser en de klas na afloop over het thema. Een dialoog. Niet groot over politiek, maar een open en kwetsbaar gesprek zodat het invoelbaar wordt wat het betekent om met een kleur in Nederland te leven.

De wereldwijde Black Lives Matter beweging heeft veel in gang gezet en racistische structuren blootgelegd. Maar het debat over racisme raakt ook snel verhit. Mensen worden boos en blijven haken aan details, terwijl het grootste gedeelte van de ‘ijsberg’ onder water blijft. En juist daar schuilt de kern van de problemen. Met TINTEN gaan we naar de ijsberg, naar wat zich onder water bevindt. Daarbij duiken we ook kort in de geschiedenis van de slavernij, van uitbuiting, goedkope arbeidskrachten en een ongelijkwaardig machtssysteem dat nog steeds doorsijpelt in onze tijd. Een systeem dat mensen van kleur benadeelt. In TINTEN wordt het jonge publiek op een eerlijke en kwetsbare manier meegenomen in iemands persoonlijke verhaal. Van heel dichtbij. De ideale setting om te kijken, luisteren en met elkaar te praten. 

‘De combinatie van dans, spel en tekst raakt leerlingen echt. De emoties die leerlingen bij de danser zien maken veel los. Het onderwerp racisme komt zo veel dichterbij, dan wanneer ik dit in mijn les maatschappijleer met hen bespreek.’ docent Tender College IJmuiden

‘Ik vind een danser in de klas een mooi concept. Zo dichtbij een dansvoorstelling ervaren is bijzonder. Het onderwerp is heel actueel. Ook voor jongeren.’ docent Calandlyceum Amsterdam.

Tinten is een project van Danstheater Aya waarin de regie en choreografie door Bühnenbiest choreografe Kathrin Gramelsberger werd uitgevoerd. 

Credits

Choreografie en regie: Kathrin Gramelsberger (Naar het format van AYA op de huid)

Dramaturgie: Wies Bloemen

Dansers: Kelly Bruyning, Lucien Denny, Regilio Sedoc, Djinti Sullivan, Pearl Delchot, Linar Ogenia en Rubiën Vyent

Dit project wordt geproduceerd door danstheater Aya en gechoreografeerd door Bühnenbiest.



AKONI

Speciaal voor het bevrijdingsdansfestival heeft Kathrin Gramelsberger een choreografie gemaakt die geinspireerd is op danseres, dansdocent en dansmaker Florrie Rodrigo. Florrie (Amsterdam, 3 september 1893 – 11 juli 1996) was een  Nederlands politiek en sociaal bewogen danseres en choreografe die vooral voor en tijdens de tweede wereldoorlog actief was. Tijdens het bevrijdingsdansfestival gaf Kathrin samen met de Docentdans studenten van de AHK een choreografische reflectie op het leven en de idealen van Rodrigo. 

Credits

Dans: Isa van Hees, Mandisa Gramelesberger, Andrew Berg, Ryan Berg, Hannah Creutzburg

Dit project wordt geproduceerd door Bühnenbiest en ondersteund door Danstheater Aya.



NI ILE/ DAHEIM – onderzoek

It feels like there is a never ending circle of constructing and deconstructing a home within myself.” Een research over het verliezen en vinden van een thuis en de innerlijke chaos die beide teweegbrengen. Kathrin bezoekt de verschillende “thuizen” die zij in de loop van de tijd heeft opgebouwd, weer verlaten en is ontgroeid is. Daarbij is zij nieuwsgierig naar de fysieke herinneringen die haar lichaam heeft opgeslagen. Wanneer beginnen wij met het creëeren van een thuis? En wat gebeurt er als wij het thuis dat wij hebben opgebouwd ontgroeien? Wat gebeurt er voordat wij beginnen met inpakken? Wat verhuist er in onszelf? Samen met spoken word artist en muzikant Jörgen zoekt Kathrin naar manieren om dit verhaal met beweging en geluid te vertellen. Op 19 januari deelden Kathrin en Jörgen hun eerste bevindingen tijdens het Come together festival in het Frascati theater. Vanaf februari 2023 gaat Kathrin dit onderzoek voortzetten tijdens een sociale residentie bij 2turvenhoog in Almere.

Choreografie/ dans: Kathrin Gramelsberger

Muziek/ spoken word: Jörgen Gario

Dit project wordt geproduceerd door Bühnenbiest en ondersteund door 2turvenhoog.

Bühnenbiest

Lucellestraat 9 H

1055 HS Amsterdam

0628723365

kathrin@buhnenbiest.nl

https://www.instagram.com/kathringramelsberger/

KvK nummer 58180427

Belastingdienst NL 852913205 B01

Rabobank NL41RABO 0101 175264

Proudly powered by WordPress