Tijdens haar ontwikkeljaar verkent de Nigeriaans Duitse choreografe Kathrin Gramelsberger haar gemengde identiteit. Gesteund door het Amsterdamse fonds voor de kunsten laat zij zich daarbij o.a. inspireren door de Yoruba cultuur en religie. In 2018 - 2019 zal Kathrin driemaal een onderzoek uitvoeren:

Iwa Pele 

Een video en dansonderzoek. 

Ashe

Een livemuziek en dansconcert.

Iponri

Een spoken word, zang en dansonderzoek.

ontwikkeldagboek

ashe - oktober

Het woord Ashe betekent “the essence/ force of all creation”. In dit onderzoek proberen Kathrin, Felix, Maarten en Jeffrey hun interpretatie van Ashe in geluid en beweging te vinden. Live muziek en dans geven elkaar de hand, bewegen op het zelfde ritme, versterken- of spreken elkaar tegen. De Yoruba juju muziek, Zuidamerikaanse ritmes, minimalisme en trancedansen zijn hierbij de uitgangspunten. Is er een basistoon/ ritme een soort (hart)beat/ melodie/ beweging /dans die in ons allen resoneert? Concept en choreografie Kathrin Gramelsberger Dans en percussie Maarten Krielen Dans en percussie Jeffrey de la Fuente Gitaar en dans Felix Hildenbrand  Ashe zal 29 oktober op een speciale lokatie in de Stadsschouwburg Amsterdam te zien zijn.

Het woord Ashe betekent “the essence/ force of all creation”. In dit onderzoek proberen Kathrin, Felix, Maarten en Jeffrey hun interpretatie van Ashe in geluid en beweging te vinden. Live muziek en dans geven elkaar de hand, bewegen op het zelfde ritme, versterken- of spreken elkaar tegen. De Yoruba juju muziek, Zuidamerikaanse ritmes, minimalisme en trancedansen zijn hierbij de uitgangspunten. Is er een basistoon/ ritme een soort (hart)beat/ melodie/ beweging /dans die in ons allen resoneert?

Concept en choreografie Kathrin Gramelsberger

Dans en percussie Maarten Krielen

Dans en percussie Jeffrey de la Fuente

Gitaar en dans Felix Hildenbrand

Ashe zal 29 oktober op een speciale lokatie in de Stadsschouwburg Amsterdam te zien zijn.

IWA PELE - september

Iwa Pele betekent gebalanceerd karakter en is het hoogste doel dat men binnen de Yoruba religie kan bereiken. Wij zijn ons leven lang opzoek naar balans. Balans in jezelf, met een ander, met je omgeving ... en deze gegevens veranderen ook nog eens constant. In Iwa Pele volg je de video artist Anne Verheij, danser Maarten Krielen en choreografe Kathrin Gramelsberger in hun zoektocht naar balans. Geïnspireerd op de Orisha (heiligen) combineert Kathrin video art, Nigeriaanse feestdansen en hedendaagse dans. Zij vervormt, vervreemdt en hervormt om vervolgens vanuit een nieuw oogpunt in gesprek te gaan over tradities en identiteit. Concept en choreografie Kathrin Gramelsberger Dans Maarten Krielen Visual art Anne Verheij Muziek Zino Ainsley   Iwa Pele is van 22 september tot 25 september op het Deptford X festival in London te zien en zal ook 29 oktober op een speciale lokatie in de Stadsschouwburg Amsterdam te zien zijn.

Iwa Pele betekent gebalanceerd karakter en is het hoogste doel dat men binnen de Yoruba religie kan bereiken. Wij zijn ons leven lang opzoek naar balans. Balans in jezelf, met een ander, met je omgeving ... en deze gegevens veranderen ook nog eens constant. In Iwa Pele volg je de video artist Anne Verheij, danser Maarten Krielen en choreografe Kathrin Gramelsberger in hun zoektocht naar balans. Geïnspireerd op de Orisha (heiligen) combineert Kathrin video art, Nigeriaanse feestdansen en hedendaagse dans. Zij vervormt, vervreemdt en hervormt om vervolgens vanuit een nieuw oogpunt in gesprek te gaan over tradities en identiteit.

Concept en choreografie Kathrin Gramelsberger

Dans Maarten Krielen

Visual art Anne Verheij

Muziek Zino Ainsley

Iwa Pele is van 22 september tot 25 september op het Deptford X festival in London te zien en zal ook 29 oktober op een speciale lokatie in de Stadsschouwburg Amsterdam te zien zijn.

IPONRI - MAART/APRIL

IMG_0099.jpg

IPONRI is een begrip uit de Yoruba cultuur en betekent zoiets als ziel. Samen met Sjaan Flikweert, Maarten Krielen, Sophie Prins, Feadan McCall en Faizah Grootens ben is choreografe Kathrin Gramelsberger 12 dagen lang opzoek gegaan naar IPONRI. Dans, spoken word, zang ... er werd diep gegraven naar een eigen definitie van IPONRI niet alleen in de artiesten zelf maar ook in de verschillende disciplines. Daarbij waren de Orisha (heiligen in het Yoruba geloof) gidsen in dit proces. 

Concept en choreografie Kathrin Gramelsberger

Dans, zang en spoken word Maarten Krielen, Sjaan Flikweert, Sophie Prins, Feadan McCall en Faizah Grootens

IPONRI werd op 15 april in de studio van de Datschool/Dansmakers gepresenteerd.