Dans is voor Kathrin (1979) een middel om haar persoonlijke ervaringen te onderzoeken. Een manier om zich verbonden te voelen en in alle kwetsbaarheid via haar kunst te tonen. Ook vraagstukken die uitdagingen, tegenslagen en eenzaamheid met elkaar verbinden. Zij roept op om de herkenbaarheid te voelen, het conflict te onderzoeken en in beweging te blijven. Met elke voorstelling ambieert  Kathrin een   gemeenschappelijk ziel te vinden, die door klein te durven zijn grote thema's en helden in ons wakker kan maken. 

Kathrin Gramelsberger is een choreografe en danseres van Nigeriaans-Duitse afkomst. Ze heeft een eigen taal ontwikkeld bestaande uit een mix van dans, muziek en spoken word.  Zij  laat zich daarbij door haar biculturele achtergrond inspireren. Kathrin creëert en produceert projecten zowel binnen haar eigen stichting - Bühnenbiest als ook voor andere companies zoals bvb Danstheater Aya en 2turvenhoog, Docent dans opleiding aan de Hogeschool voor de kunsten - Amsterdam. 

Gramelsberger werkt doelgroepgericht en brengt haar dansprojecten naar ongewone plekken. In 2023 werd Kathrin genomineerd voor de innovatieprijs van de Nederlandse dansdagen. De voorstelling OYA WOEST WEZEN (10+), een voorstelling over de Orisha, speelde in  het Rijksmuseum tijdens de slavernij tentoonstelling. En voor een tour door basisscholen op Curaçao creëerde Kathrin OYA KRIATURA RAZU - het  Curaçaose zusje van OYA WOEST WEZEN. Bij Danstheater Aya choreografeerde Kathrin de  solovoorstellingen TINTEN.  Die sinds 2020 al meer dan 300 keer in klaslokalen van middelbare scholen door heel Nederland gespeeld heeft. Deze voorstelling met als thema racisme en discriminatie brengt veel belangrijke gesprekken op gang. Het duet LIJF dat in 2024 in klaslokalen door Nederland toerde, werden de thema’s seksueel discriminatie en institutioneel seksisme bespreekbaar gemaakt. Na een twee maanden durende  sociale residentie bij 2turvenhoog zijn de voorstellingen ilė, mijn thuis en de Curaçaose zuster voorstelling M’A BAI KAS BIN ontstaan. Het thema van beide voorstellingen is “thuis” en ze spelen voor kinderen vanaf 3 jaar. Daarbij is ilė, mijn thuis vooral in Nederland te zien (premiere 2turvenhoog festival 2025)  en M’A BAI KAS BIN op Curaçao.