Kathrin Foto.png

 

Kathrin: “Ik kom vaak de vraag tegen : ‘Waarom wil je danstheater maken?’ Het antwoord is niet eenvoudig. Het is niet zo dat ik ga zitten en na een dag zwoegen met een volledig uitgewerkt concept, inhoudelijk en met diepgang, op de proppen kom. Een project begint bij mij met een spark. Een trigger die uit alledaagse dingen komt. Dat worden duetten, scenes en choreografieën. De woorden komen later pas, als de dans klopt en ik helder voor ogen heb wat ik wil vertellen. Menselijke interacties en de verhalen die daarbij horen zie je altijd terug in mijn creaties. Het antwoord op die ene vraag is dan ook: ik wil met mijn dansstukken de wereld laten zien zoals ik hem zie en graag aan iedereen wil laten zien.”  

Kathrin groeide als Duits-Nigeriaanse op in München tot zij op 17- jarige leeftijd alleen in Amsterdam ging wonen. Daar volgde ze de jazz, showmusical en theaterdansopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Op jonge leeftijd wist zij, ondanks alle obstakels, van haar passie haar levenswerk te maken en haar droom te volgen. Die vastberadenheid is kenmerkend voor haar werk als danseres en choreografe. 

Na haar studie danste ze in verschillende danstheater-, show- en theaterproducties van onder meer Danstheater Aya en Toneelgroep Maastricht. In 2009 begon ze met het zelf ontwikkelen van danstheaterstukken waarin thema’s uit het dagelijkse leven centraal staan.
Zo gaat het stuk Chamaeleon (een coproductie met Mouna Laroussi) over het hebben van twee nationaliteiten en de voor- en nadelen hiervan. Haar dansonderzoek Korst gaat over opgroeien in een probleemfamilie, Kriebels in mijn bil een stuk over jonge kinderen die niet stil kunnen zitten.

Kenmerkend voor Kathrin is dat ze in haar producties graag verschillende dansstijlen en theaterdisciplines combineert. Contemporary en moderne dans gaan in haar stukken prima samen, net als spel, zang en live muziek. Daarnaast zien we er ook altijd haar Nigeriaanse roots in terug wat tot uiting komt in haar gebruik van ritme en bewegingsmateriaal uit de Afrikaanse dans.