De pilottour van Amsterdam, stad uit mijn verhalen was een groot succes. De kunstenaars Sjaan, Kathrin, Felix, Arthur en Anne zijn nog lang niet klaar! Vanaf 2018 trekt Stad uit mijn verhalen door heel Nederland!

 

EEN CULTUREEL PROJECT VOL DANS, LIVEMUZIEK EN POËZIE.

Na het succesvolle onderzoek Een stukje Nu waarin Bühnenbiest samenwerkte met Verzorgingshuis Het Schouw en de Noorderparkkamer volgt de voorstelling Amsterdam, stad uit mijn verhalen. Het project Amsterdam, stad uit mijn verhalen of Stad uit mijn verhalen bestaat uit twee componenten. De workshops (vooraf) en de voorstelling (aansluitend). In de workshops maken de kunstenaars kennis met de deelnemers. Samen schrijven zij gedichten, zingen en dansen met elkaar. Na een korte pauze begint de voorstelling waarin zowel de persoonlijke gedichten en verhalen als ook de choreografie zijn verwerkt. In de voorstelling geven livemuziek, dans, tekst en film elkaar de hand. Geïnspireerd op de verhalen van de workshop deelnemers gaan de artiesten samen met het publiek op een poëtische wandeling door de tijd. 

 

Concept, choreografie        Kathrin Gramelsberger

Muziek                                  Felix Hildenbrand

Spel                                       Arthur Kneepkens

Tekst, dans                            Sjaan Flikweert

Film                                        Anne Verheij

Dramaturgisch advies          Monique Masselink (www.pramuziektheater.nl)

Zakelijk advies                      Marieke van Delft (www.cultureel-avonturiers.nl)

speellijst 2018

 • 16 mei om 14.30 Lokatie Anholt - Assen
 • 23 mei om 14.30 de Vecht - Hoogeveen
 • 20 juni om 14.30 Eduard Douwes Dekker - Amsterdam
 • 22 juni om 14.00 Lokatie Aldenhof - Born
 • 25 juni om 18.30 de Honinghoeve - Nijmegen
 • 27 juni om 16.00 Dr Sarphati - Amsterdam
 • 28 juni om 18.30 Lokatie Nijevelt - Nijmegen
 • 20 september om 14.30 Vondelstede - Amsterdam
 • 21 september om 14.00 Lokatie Aldenhof - Born

 

 

Amsterdam, stad uit mijn verhalen en Stad uit mijn verhalen worden mogelijk gemaakt door bijdragen van:

Met dank aan:

 

SPEELLIJST 2016

De workshop en de aansluitende voorstelling vinden in onderstaande verzorgingshuizen plaats.

 • 7 oktober om 14.30 in Het Schouw Amsterdam
 • 11 oktober nnb in De Werf Amsterdam
 • 13 oktober om 14.00 De Buitenhof Amsterdam
 • 14 oktober om 14.00 Eben Haezer Amsterdam
 • 20 oktober om 14.30 Jannes van der Sledehuis Hoogeveen
 • 27 oktober om 14.00 De Die Amsterdam
 • 03 november om 14.00 De Riekerhof
 • 18 november om 14.00 De Venser Amsterdam

FOTO'S

PROMOTIEMATERIAAL

Elk bejaardenhuis kreeg op maat gemaakte flyers en posters. Weken voor de voorstellingsdag vroeg publiciteitsmedewerkster Jona Dekker aan elk bejaardenhuis foto’s van de handen van de workshop deelnemers. Ontwerpster Carmel Papa verwerkte de foto’s samen met de specifieke informatie over de voorstellingsdag in het ontwerp. Twee weken voor de voorstelling kreeg elk huis een promotiepakket bestaande uit 100 flyers en tien posters toegestuurd. Zowel de “fotomodellen” als de activiteitenbegeleiders waren hier enthousiast over. Het gaf de bewoners nog meer het gevoel dat dit project over hun ging. Binnen en buiten de verzorgingshuizen werd er dan ook ijverig mond-tot-mond reclame gemaakt. Dankzij Jona Dekker heeft Amsterdam, Stad uit mijn Verhalen drie keer met een artikel in het weekblad de Echo gestaan. Dat trok ook veel ouderen van buiten de verzorgingshuizen aan.

WORKSHOP

In de workshop gingen de kunstenaars en ouderen aan de slag met het thema ‘de grote keerpunten in het leven’. Uitgangspunt waren daarbij  altijd de verhalen van de workshop deelnemers zelf, ze vertelden hun eigen verhalen en keken en luisterden naar die van hun leeftijds- en stadsgenoten.  En wat een prachtige verhalen kregen de vier kunstenaars te horen!  Oude kinderliedjes werden gezongen en met jeugdige giechels en rode hoofden werd over de eerste kus verteld. Opvallend was dat ook de deelnemers die normaal gezien wat stiller waren, tot grote vreugde van de begeleiders ronduit begonnen te vertellen over hun leven, liefde en verdriet. 

Sjaan Flikweert (dichteres) maakte tijdens het gesprek aantekeningen. Na afloop van de workshop schreef zij een gedicht geïnspireerd op deze verhalen. Het gedicht droeg zij later tijdens de voorstelling voor. 

Kathrin Gramelsberger, Felix Hildenbrand en Arthur Kneepkens leerden de deelnemers ook  zang- en bewegingsmateriaal aan die net zoals het gedicht later in de voorstelling terug. uit de voorstelling en schrijven ze teksten en vertellen ze verhalen over de belangrijke keerpunten in hun leven en hun stad. 

Door de voorstelling met een workshop te combineren werd Amsterdam, stad uit mijn verhalen een project waar telkens weer een gesprek ontstond tussen kunstenaar en oudere.

Na afloop kreeg elk huis als afscheidscadeau hun persoonlijk Amsterdam, Stad uit mijn Verhalen-gedicht toegestuurd.